Specialiştii vorbesc despre o serie de factori care predispun la hemoroizi:
- Boli de ficat sau de inimă sau amândouă. Aceste boli pot cauza stocarea sângelui în zona abdominală sau pelviană şi pot duce la apariţia hemoroizilor.
- Cazuri de hemoroizi în familie. Puteţi moşteni predispoziția de a face hemoroizi.
- Constipaţia cronică: sedentarismul, alimentaţia dezechilibrată şi stresul cauzează constipaţie. Chiar şi unele laxative utilizate în exces şi pentru o perioadă mare de timp pot da dependenţă şi apoi constipaţie. Pe termen lung, constipaţia poate provocă hemoroizi şi sindromul de colon iritabil.
- Consumul de alimente picante.
- Episoadele frecvente de diaree (uneori, consecinţă a abuzului de laxative iritante) pot provoca hemoroizi, în aceeaşi măsură ca şi constipaţia.
- Greutatea în exces, în special cea de la nivelul abdomenului şi a pelvisului, poate mări presiunea pe venele pelviene ceea ce favorizează apariția hemoroizilor.
- Practicarea unor sporturi care necesită eforturi violente este de multe ori cauză de hemoroizi.
- Probleme medicale.
De exemplu, bolile cronice de inimă şi de ficat pot determina acumulări de sânge în zona abdominală sau pelviană, mărind vasele de sânge şi pot duce la apariţia hemoroizilor.
- Ridicarea de obiecte grele frecvent creşte riscul de hemoroizi.
- Sarcina şi travaliul. Schimbările hormonale din timpul sarcinii măresc fluxul de sânge în zona pelviana şi relaxează ţesuturile de susţinere în timp ce fătul care creşte constant pune presiune pe vasele de sânge.
În timpul travaliului, hemoroizii pot apărea din cauza presiunii intense asupra zonei anale în timpul contracţiilor şi a efortului de a expulza copilul.
- Statul pe scaun foarte multe ore zilnic este un factor de risc pentru hemoroizi.
- Tumori în zona pelviana. Acestea apar foarte rar.
- Vârsta de 50 de ani sau peste. Mai mult de jumătate dintre persoanele peste această vârstă urmează un tratament pentru această problemă.
Leave A Response