Investigatii Hemoroizi

ANOSCOPIA

Este o modalitate de examinare cu ajutorul unui instrument de mici dimensiuni, rigid, tubular, numit anoscop sau speculum anal.

Acesta este introdus caţiva centimetri în interiorul anusului pentru evaluarea problemelor canalului anal. Este folosit pentru diagnosticarea hemoroizilor, fisurilor anale dar şi a unor anumite tipuri de cancer.

RECTOSCOPIA

Examen care permite explorarea vizuală a pereţilor rectului.

Indicaţiile rectoscopiei sunt numeroase: dureri anorectale, hemoroizi, hemoragii rectale, tulburări ale tranzitului intestinal.

Rectoscopie constă în introducerea prin anus în rect a unui endoscop rigid denumit rectoscop (un tub cu lungimea de 25 centimetri şi cu diametrul de 1,5 centimetri, dotat cu un sistem optic). Sunt posibile biopsiile (prelevări de tesut rectal).

RECTOSIGMOIDOSCOPIA

Examen care permite explorarea vizuală a pereţilor rectului (rectoscopie), a colonului sigmoid (sigmoidoscopie) şi a părţii joase a colonului.

Examenul tinde actualmente să fie înlocuit cu colonoscopia totală (explorarea, prin aceeaşi tehnică, a totalităţii colonului), atât pentru examenele în scop diagnostic, cât şi pentru depistarea sistematică a tumorilor rectocolice benigne şi maligne.

COLONOSCOPIA

Colonoscopia este o investigaţie ce permite medicului să observe interiorul intestinului gros (rectul şi colonul) cu ajutorul unui instrument flexibil prevăzut cu o mică cameră numit colonoscop. Această investigaţie este de mare ajutor în cazul descoperirii polipilor, a zonelor ulcerate, a tumorilor sau a zonelor inflamate sau hemoragice. În timpul colonoscopiei se poate preleva biopsie de la nivelul colonului sau rectului sau pot fi extirpate tumorile de la acest nivel. Poate fi folosită şi în cadrul unui screening pentru identificarea şi îndepărtarea tumorilor cu potențial cancerigen sau a tumorilor maligne din colon sau rect (cancerul colorectal).

Colonoscopul este un instrument subţire, flexibil, cu o lungime cuprinsă între 121,9 cm şi 182,9 cm. O cameră mică este ataşată de colonoscop, aceasta putând face fotografii şi înregistrări video în interiorul intestinului gros. În unele cazuri se poate folosi şi fibra optică, dar în general tehnologia digitala a înlocuit fibra optică. Colonoscopul poate fi folosit pentru examinarea în întregime a intestinului gros, dar şi pentru examinarea doar unei mici porţiuni de intestin subtire.

BIOPSIA

Prelevare a unui fragment de țesut sau de organ în scopul de a fi examinat microscopic.

Desfaşurarea examenului biopsic este foarte variabilă în funcţie de localizarea biopsiei şi după tehnica utilizată. Anestezia poate fi locală (biopsia transcutanată a sânului, a pielii) sau generală (biopsia chirurgicală a unui organ profund).

Comenteaza aici

Leave A Response

* Denotes Required Field